تراز و رتبه چیست
تراز و رتبه چیست؟
تراز و رتبه چیست؟ تراز مهمتر است یا رتبه؟ با چه ترازی دانشگاه قبول میشویم؟ عوامل موثر بر تراز و رتبه کدامند؟ تراز مورد نیاز برای قبولی در دانشگاه تهران چقدر است؟
در این مقاله که از کنکور آسان است منتشر میشود توضیح میدهیم که تراز و رتبه چیست و هرکدام نشاندهنده چه چیزی هستند؟
در کارنامه اولیه آزمون سراسری چه مواردی درج میشود؟
هر سال چند هفته پس از برگزاری آزمون سراسری، سازمان سنجش آموزش کشور کارنامه اولیهای برای تمام شرکتکنندگان صادر میکند تا با توجه به آن وضعیت خود را در مقایسه با سایر داوطلبان متوجه شوند و براساس آن اقدام به انتخاب کد رشتهمحل کنند. این کارنامه شامل اطلاعاتی مانند مشخصات فردی، گروه آزمایشی، وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دورههای مختلف اعم از روزانه، نوبت دوم و… و شرایط علمی داوطلب در میان سایر شرکتکنندگان مانند نمرات خام، رتبه و تراز است.
پس از انتشار این کارنامه، داوطلبان با توجه به تراز و رتبه خود، انتخاب رشته میکنند. داوطلب از روی تراز و رتبه خود میتواند متوجه شود که برای قبولی در رشته دلخواهش تقریبا چقدر شانس دارد.
برخی از داوطلبان نمیدانند تراز و رتبه چیست و چه اطلاعاتی را به ما میدهند.
تعریف تراز و رتبه به ساده ترین شکل
تراز معیاری برای مشخص کردن وضعیت علمی فرد نسبت به بقیه شرکتکنندگان در آزمون سراسری است. هر داوطلب نمره خام یا درصدی در هر درس کسب میکند. بسته به اینکه آزمون آن درس راحت یا سخت بوده است، ارزش این نمره خام کم یا زیاد میشود. مثلا داوطلبی که درس بسیار راحتی را صد درصد زده است با داوطلبی که در یک درس بسیار دشوار نمره کامل گرفته است با هم تفاوت دارند. درواقع تراز کار همسطح کردن ارزش نمرات خام را برعهده دارد. آگاهی از اینکه تراز و رتبه چیست کمک میکند انتخاب رشته بهتر و درستتری داشته باشید.
اگر شما هم به دنبال افزایش تراز خود هستید میتوانید دیگر مقاله ما که در مورد نحوه افزایش تراز در آزمون های آزمایشی میباشد را مطالعه نمایید.
تراز چگونه محاسبه میشود؟
محاسبه تراز داوطلب براساس نمرات خام کسب شده در هر درس، ضریب آن درس و تاثیر قطعی سوابق تحصیلی او محاسبه میشود. تراز اختلاف نمره فرد را با میانگین جامعه آماری شرکتکنندگان آزمون نشان میدهد.
امسال زیرگروهها حذف شدهاند و تراز و رتبه فقط با یک ضریب محاسبه میشوند. کارنامه ارائه شده ممکن است هر سال تغییر کند و مواردی که در آن ذکر میشود متفاوت باشد. امسال رتبه و تراز گروه آزمایشی، معیار انتخاب رشته داوطلبان کنکور سراسری خواهد بود.
تراز چه تفاوتی با رتبه دارد؟
میرسیم به این سوال که تراز و رتبه چیست و چه تفاوتی دارند؟ تراز نشاندهنده جایگاه واقعی داوطلب در میان بقیه شرکتکنندگان کنکور است. مثلا داوطلبی در یک درس بسیار سخت به نیمی از سوالات پاسخ میدهد؛ درست است که او نمره کامل آن درس را نگرفته است اما چون بقیه رقبا هم نتوانستند نمره بالاتری در آن درس کسب کنند، تراز داوطلب موردنظر بالا میرود. پس اهمیت پاسخ صحیح به هر تست در یک آزمون دشوار با پاسخ به تست همان درس در آزمون راحت برابر نیست.
یا مثال دیگر: فرض کنید در کنکور سال قبل داوطلبان با میانگین درصد 90 در درس شیمی، در رشته پزشکی قبول میشدند؛ اما امسال به دلیل سطح دشوار سوالات شیمی، درصد همه داوطلبان پایین آمده است. در این صورت داوطلبی با درصد مثلا 40 هم میتواند تراز بالایی در این درس کسب کند و در رشته دلخواهش قبول شود.
پس اگر همیشه در آزمونهای آزمایشی یک درس، درصد بالایی کسب میکردید اما سر جلسه کنکور متوجه شدید سوالات بسیار سخت هستند و نمیتوانید اکثر آنها را جواب دهید، نگران نشوید. احتمالا رقبای شما هم نمیتوانند به سوالات جواب دهند و آن وقت تراز شما بالا میرود و شانس قبولی زیادی خواهید داشت.
رتبه ترتیب قرار گرفتن شما بین سایر داوطلبان کنکور سراسری است و سطح واقعی علمی شما و سختی و راحتی سوالات را نشان نمیدهد. تراز درواقع مقایسه بهتری برای سطح علمی داوطلبان است و درعین حال روی رتبه شما تاثیر مستقیم دارد؛ پس نمیتوانیم بگوییم تراز و رتبه دو فاکتور مجزا از هم هستند. تراز بالاتر و رتبه پایینتر نشانه عملکرد بهتر شماست.
چه عواملی در رتبه و تراز داوطلبان آزمون تاثیر دارند؟
کنکور سراسری یک رقابت علمی است و عملکردتان به تنهایی در نتایج آن موثر نیست؛ بلکه شما نسبت به رقبایتان سنجیده میشوید. این نسبی بودن، عامل تفاوت تراز داوطلبان است. پس سطح علمی سایر رقبا و تعداد آنها بر ترازتان تاثیر میگذارد.
این موضوع به معنی کماهمیت بودن نقش تلاش خود شما در کسب تراز بهتر نیست. همچنان عملکرد شما مهمترین عامل در تعیین تراز و رتبه درج شده در کارنامهتان است.
شما میتوانید با یک برنامهریزی درست، هم کمیت و هم کیفیت مطالعه خود را بالاتر ببرید تا بتوانید با هر سطح سختی سوالات، به آنها پاسخ صحیح بدهید. از منابع درسی و کمک درسی مناسب استفاده کنید و از مشاوران باتجربه و دلسوز مشورت بگیرید. در این صورت عملکرد رقبا هر چقدر هم که خوب باشد، شما جزو برترینها خواهید بود و میتوانید در رشته دلخواه خود پذیرفته شوید.
جهت دریافت مشاوره تحصیلی رایگان میتوانید از این صفحه بازدید نمایید.
تراز چه نقشی در انتخاب رشته داوطلب دارد؟
تراز راهنمای مناسبی برای نحوه چینش درست رشتهها در فرم انتخاب رشته است. با دانستن جایگاه واقعی خود در بین رقبایتان، بهتر میتوانید شانس قبولی خود را در هر کد رشتهمحل تخمین بزنید. علت تفاوت نحوه انتخاب رشته در هر سال هم، همین تراز متفاوت داوطلبان با وجود شباهت در نمرات خام آزمون سالهای متوالی است.
فراموش نکنید با وجود اینکه تراز باید در انتخاب رشته مورد توجه شما باشد؛ اما عامل مهم علاقه و استعداد، همچنان اصلیترین فاکتور انتخاب کد رشتهمحلهاست. اگر طبق تراز بتوانید در رشته خاصی پذیرفته شوید اما به آن رشته علاقه نداشته باشید نمیتوانید سالها در آن کار و پژوهش کنید.
معیارهای مهم دیگری مانند شهریه دانشگاه انتخابی، فاصله از شهر محل سکونتتان، دشواری رفتوآمد و سطح علمی دانشگاه هم وجود دارند که هنگام انتخاب رشته باید به آنها توجه شود.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم بسیار ساده توضیح دهیم که تراز و رتبه چیست و هر کدام چه چیزی را نشان میدهند. داشتن اطلاعات کافی، هنگام انتخاب رشته به شما کمک میکند تا انتخاب مناسبتری داشته باشید.
اگر در مورد اینکه تراز و رتبه چیست سوالات بیشتری دارید میتوانید با مشاوران انتشارات گیلنا ارتباط برقرار کنید و سوالاتتان را از آنها بپرسید. همچنین میتوانید در قسمت نظرات هم پرسشهای خود را مطرح کنید تا سایر دوستان هم از پاسخ آنها استفاده کنند.
دیدگاهتان را بنویسید